Sosyal Medya

Güncel

ABD’de Türk gemisine baskın düzenlendi

ABD'nin New Jersey eyaletinde demirleyen bir kargo gemisine Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ajanları tarafından baskın düzenlenerek kaptan ve başmakinisti tutukladılar.



ABD’nin New Jersey eyaletindeki Elizabeth Limanı’na demirleyen ‘Niledutch Opresy’ isimli, Marshall Adaları’na baÄŸlı Türk kargo gemisine pazartesi gecesi baskın düzenleyen ajanlar, geminin ikinci kaptanı Ö.K  ve kardeÅŸi olan baÅŸmakinist O.K.'yı ‘ABD’ye yasadışı yollardan adam sokmak ve bunu ticarete dönüştürmek’ suçlamasıyla, getirdikleri diÄŸer iki Türk kaçak yolcuyla birlikte tutukladı.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (CPB) ajanı Nicholas K. Feil tarafından hazırlanarak Pensilvanya DoÄŸu Bölgesi Federal Mahkemesi’ne sunulan suç duyurusuna göre, Ö.K. ve O.K kardeÅŸlerin kurduÄŸu ÅŸebeke, Mayıs 2013 tarihinde kendi özel kamaralarında 18 gün saklayarak ABD’ye soktukları bir Türk’ün Nisan 2016’da polise yakalanınca itirafçı olup gizli tanıklık yapmasıyla ortaya çıktı.

MAKÄ°NE DAÄ°RESÄ°NDE SAKLANDI

Gizli tanık, ifadesine göre, Pensilvanya’nın Levittown ÅŸehrinden ‘Adem’ ve Lancester ÅŸehrinden ‘Ä°zzet’ isimli Türklerin aracılığıyla Facebook’taki Samet Öztürk isimli hesaba kendi fotoÄŸrafını gönderdikten sonra Ä°zmir AliaÄŸa’da, o dönem ‘Cafer Dede’ gemisinin kaptanı olan Ö.K  ile buluÅŸtu. Kendisini yasadışı yollardan ABD’ye sokmaları için 25 bin dolara anlaÅŸan itirafçı, sahte kimlikle güvenlik kontrolünden geçip gemiye girdikten sonra 18 gün süren yolculuk boyunca Ö.K'nin kamarasında saklandı.

Ä°fadesinde, yolculuk sırasında Ö.K ile bol bol sohbet ettiklerini de anlatan gizli tanık, Ö.K’nin kendisine daha önce pek çok Türk’ü ABD ve Kanada’ya aynı yolla soktuÄŸunu ve bazılarının fotoÄŸraflarını da bilgisayarında gösterdiÄŸini iddia etti. Geminin ABD karasularına yaklaÅŸmasıyla kamaradan çıkarılarak makine dairesinde saklandığını kaydeden gizli tanık, ABD güvenliÄŸini geçmesinde, Ö.K’nin kardeÅŸi olan baÅŸmakinist O.K’nin gözetlemede kalarak yardımcı olduÄŸunu iddia etti. Dışarıya çıktıktan sonra otoparkta kaçmasına aracı olan ‘Adem’ ve ‘Ä°zzet’ ile buluÅŸan gizli tanık, 25 bin doların 18 bin dolarını Ö.K’nin aldığını, geri kalanının ise Ä°zzet ve Adem’e gittiÄŸini belirtti.

MESAJ: BAÅžKA TATÄ°L Ä°STEYEN

Gizli tanık, birkaç ay sonra Ö.K’nin Facebook hesabından ‘ABD tatili isteyen baÅŸka tanıdığın var mı?’ diye mesaj attığını, bunun üzerine kardeÅŸi ve C.T.’nin de Ö.K ile anlaÅŸarak aynı yolla ABD’ye geldiklerini anlattı. Gizli tanığın ifadesine göre kardeÅŸi, CT. ve 2 Türk, 28 Ocak 2016 tarihinde Newark Limanı’ndan ABD’ye giriÅŸ yaptı. Suç duyurusunun ‘Niledutch Osprey’ kargo gemisi ABD’ye varmadan önce 24 Ocak 2017 tarihinde hazırlandığı, Pensilvanya DoÄŸu Bölgesi Federal Mahkemesi savcısı Andrea G. Foulkes ve Yargıç Carol S. M. Wells tarafından imzalanıp mühürlendiÄŸi ortaya çıktı. Ä°nsan kaçakçılığı yoluyla ABD’ye sokulan Türkler Pensilvanya’da yakalandığı için dava Pensilvanya Federal Mahkmesi’nde görülecek. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.